Jedna od neizostavnih stvari koje se trebaju naći na božićnom stolu je božićni kruh poput onog koji Englezi šalju prijateljima i rodbini za Božić. To je malo drugačiji kruh od onih koje inače jedemo i njegovi će sastojci razveseliti svakoga. Evo jednog prijedloga kako ga pripremiti uz pomoć recepta koji nudi naš prehrambeni gigant Podravka.
- Lješnjake grubo nasjeckajte. Smokve i suhe šljive narežite na kockice. Grožđice i brusnice namočite u rum.
- Jaja, šećer, vanilin šećer i limun šećer pjenasto izmiješajte.
- Zatim dodajte cimet i brašno pomiješano s Gussnelom i praškom za pecivo, pripremljeno suho voće, te polako sve izmiješajte.
- Duguljasti kalup (30×11 cm) obložite papirom za pečenje i napunite pripremljenom smjesom. Odmah stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite oko 60 minuta.
Posluživanje: Ohlađen kruh ukrasite po želji, narežite na ploške pa poslužite.
Savjet: Božićni kruh će odlično upotpuniti limunska glazura.
Sastojci
- 150 g lješnjaka
- 120 g suhih smokava
- 120 g suhih šljiva
- 150 g grožđica (svijetlih)
- 70 g suhih brusnica
- 2 žlice ruma ili voćnog likera
- 3 jaja
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- 120 g šećera
- 1 Limun šećer Dolcela
- 1 žličica Praška za pecivo Dolcela
- 50 g Gussnela Dolcela
- 120 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- ¼ žličice Vegeta Maestro cimeta mljevenog