Svi posjetitelji koji se su zatekli na manifestaciji Jesen na Bilogori u Velikom Trojstvu imali su i jedinstvenu prigodu kušati domaći ajvar, izravno pripremljen na štandu OPG-a Bačak. Kad vam se doslovce pred očima miješa ajvar nema druge nego kušati i priznati da je riječ o jednom od najboljih koji se može naći na tržištu.
-Ovo je u pravom smislu riječi domaći ajvar, napravljen prema tradicionalnoj recepturi. Koristimo samo papriku i tu nema patlidžana. Isto tako nema niti konzervansa ili bilo kakvih aditiva. Odučili smo podijeliti nekih stotinjak bočica da ljudi probaju pravi domaći ajvar – kaže Goran Bačak, jedan od začetnika manifestacije koja je ove godine okupila tridesetak OPG-a. Na svom OPG-u u Velikom Trojstvu Goran Bačak se bavi uzgojem Butternut tikve, koju prerađuje u brašno, umak i razne džemove. Bavi se i preradom povrća i voća, u ponudi su razne zimnice i sokovi, odnosno tridesetak raznih proizvoda. Tržište mu je u Zagrebu, velikim lancima ali i manjim trgovinama, no ističe ako je za održavanje na tržištu jako bitna promocija i udruživanje OPG-a kako bi pokazali da imaju što ponuditi i time povećali svoje turističke potencijale.
– To svi koje se bave nekom proizvodnjom na selu moraju shvatiti i to je način kako možemo napredovati. Stoga su i ovakve manifestacije jako bitne i vjerujem da ćemo dogodine uključiti OPG-e s cijele Bjelovarsko-bilogorske županije pa i prijeći njezine granice – zaključio je Goran Bačak.(dv)